„Civil Alkotás” a Nyírségben

Az Európai Unió az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 24. 941. 504,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Civil Európa Egyesület TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0337 „Civil Alkotás” című projektjét, mely 2013. június 30-án indult és 2014. június 29-én zárul.

 

Az egyéves projekt során óvodás, általános és középiskolás gyerekek olyan szórakoztató, tudással és élményekkel teli interaktív tanórán kívüli elfoglaltságokon vehettek részt, mint alkotó szakkörök és versenyek, mindemellett alkotó táborokban bontakoztathatták ki kreativitásukat.

 

A tevékenységek megvalósítása nyolc nyírségi partnerintézményben zajlott hátrányos helyzetű gyermekek bevonásával. Mind a heti szakkörök, mind pedig a versenyek és táborok fő profilja, fő témaköre a kézműves mesterségek, illetve a kézművesség művészete volt. A szakkörökön a gyerekek megismerhették és elsajátíthatták a kézművesség elemeit, fogásait, nehézségeit a különböző papírfajták kezelésétől kezdve a fonás, varrás, kötésen keresztül egészen a drót, farostlemez megmunkálásig. A versenyeken elméleti és gyakorlati megmérettetésben is részük volt a gyerekeknek. A művészettörténeti feladatlapok megoldása mellett saját kezűleg készített tárgyaikkal is eredményesen szerepelhettek. A táborok pedig egy különösen intenzív, foglalkozássorozatot nyújtottak a résztvevőknek.

 

A projekt során a partnerintézmények növendékei magas szintű fejlődésen mehettek keresztül: fejlődhettek finommotorikus képességeik, szín-, forma, és térérzékelésük, javulhatott precizitásuk, kreativitásuk, ízlésviláguk. Mindemellett megtanulhatták és megtapasztalhatták a munka fogalmát, annak fázisait, a munkavédelmi szabályokat, megérthették, mit jelent az egyéni felelősségvállalás, a határidők betartása, a figyelem fontossága, valamint finomodhatott érzelmi intelligenciájuk és szociális érzékenységük is.

 

A projekt lezárása nem jelenti a kialakult kapcsolatok és a közös munka megszűnését, az Egyesület folytatja az együttműködést partnereivel, hogy a kultúra és a pedagógiai nevelés összefonódásával létrejövő értékekből még több gyermek részesülhessen.

Bővebb információ:

Komár Árpád szakmai megvalósító

Civil Európa Egyesület

e-mail: europa.civil@gmail.com


Fehérbot SE 2014