Siketvakok a lóerő és sebesség nyomdokaiban

A lengyelországi Siketek és Látássérültek Országos Szervezete rendezte meg Lódz város repülőterén a világon egyedülálló siketvakok autóversenyét. A különleges eseményről a Discovery is tudósít.

A szervezők célja az volt, hogy a vezetés élményének átéléséhez segítsék a látás-, hallássérült embereket. Minden versenyző számára a részleges látást, vagy részleges hallást egy időre a teljes sötétség és teljes siketség jellemezte. A verseny idején minden versenyző szemtakarót és fültakarót viselt. A kommunikációt a gépkocsiban közreműködő instruktor segítette.

A versenyt három napos felkészítő trénig előzte meg. A versenyzők korábban autóvezetési tapasztalattal nem rendelkeztek, megismerték a gépkocsit, begyakorolták az autó irányításának kézzel jelelt utasításait.

A 19 résztvevő augusztus 9-én Lódz város repülőterén, akadálymentes környezetben, minden biztonsági előkészület mellett teljesítették az 1 km távot. A pálya 500 méteres kör volt, amelyből a versenyzők 2 kört tettek meg. A futamon egyenként 1 gépkocsi idejének mérésére került sor.

Az első helyezett, a lengyelországi versenyzőnő 58 másodperccel, a negyedik helyezést Csonka Ferenc, a Fehérbot Sportegyesület vezetője 62 másodperccel teljesítette.

A szervezők egy új korszakot nyitottak meg a siketvakok sportjában.


Fehérbot SE 2014