Siketvakok a lóerő és sebesség nyomdokaiban

A lengyelországi Siketek és Látássérültek Országos Szervezete rendezte meg Lodz város repülőterén a világon egyedülálló siketvakok autóversenyét. A különleges eseményről a Discovery is tudósít.

A rendezvényről a magyarországi  Vakok Világának hírlevele adott felhívást, továbbá az Európai Fogyatékosok Fóruma is tájékoztatta tagjait. A szervezők nem csupán arra törekedtek, hogy  teljes  európai vonulata legyen a rendezvénynek. 

Különleges örömömre szolgál, hogy a Fehérbot Sportegyesület vezetőjeként részt vehettem ezen a történelmi versenyen. Több, mint 20 éve vagyok a látássérült emberek sportjának szervezője és koordinálója. Születésem óta látássérült vagyok, rendelkezek részleges látás maradvánnyal. Mindíg is célom volt a rendszeres testedzés és a versenyzés népszerűsítése. A teke, csörgőlabda, vizitúra kajak-kenu, az atlétika, tandem kerékpározáson túl, új lehetőségnek és kitörési pontnak vélem a technikai sportok terén az autóversenyzést a siketvakok számára.

A lengyelországi szervezők célja az volt, hogy a vezetés élményének átéléséhez segítsék a látás-, hallássérült embereket. Minden versenyző számára a részleges látást, vagy részleges hallást egy időre a teljes sötétség és teljes siketség jellemezte. A lengyelországi szervezők olyan különleges élményhez juttattak bennünket, amilyenben a gyorsasági autóversenyzők, vagy kis túlzással írhatom, amilyen élményhez a formula versenyzők jutnak.

A szálláshelyen berendezésre került egy instrukciós központ. Ezen a helyen naponta több alkalommal szakmai eligazítást kaptunk. Megbeszéltük azokat a technikai instrukciókat, jelzéseket, tudnivalókat, amire a felkészülésben és a versenyen szükségünk volt.
Minden helyszínen, oktatópályán, versenypályán saját csapatsátrunk volt. Ez szolgálta a pihenésünk helyét, frissítő helyszínünk is ez volt és különböző élményeinket osztottuk meg egymással és azokkal, akik velünk voltak, bennünket segítettek.

A verseny hangulatát mindvégig az jellemezte, hogy nem egymást kívánjuk legyőzni az autóversenyzésben, sokkal inkább az mutatkozott meg, hogy osztozzunk egymással abban az élményben, hogy képesek vagyunk mindarra, amire eddig nem. Örültünk egymás sikereinek, osztoztunk abban az örömben, amikor egy teljes szabályos kört teljesíteni tudott a felkészülés során csapattársunk.

A lengyelországi tartózkodásunk alatt végig kóstolhattuk a nemzeti ételeket, amelynek gyakori része a káposzta, uborka, kapor, saláták,mindezeket a legkülönlegesebb módon készítik el ragu, mártások formában.

A futam napján egy különleges luxusbusszal ment ki a csapatunk Lodz repülőterére. Itt rendezték meg a szervezők a versenyt. A buszunkat motoros konvoj vezette fel és kísérte. A motoros kísérők a buszt, mint egy raj vette körül. A lóerők megmutatkoztak a zúgásban, a parádéban. Olyan élményt és kíséretet kaptunk, mint a megkülönböztetett személyek.

A verseny idején minden versenyző szemtakarót és fültakarót viselt. A kommunikációt a gépkocsiban közreműködő instruktor segítette. A versenyt három napos felkészítő trénig előzte meg. A versenyzők korábban autóvezetési tapasztalattal nem rendelkeztek. Megismertük a gépkocsit, begyakoroltuk az autó irányításának kézzel jelelt utasításait. A 19 résztvevő augusztus 9 -én  Lodz város repülőterén, akadálymentes környezetben, minden biztonsági előkészület mellett teljesítettük az 1 km távot.

A rendezvényre ellátogatott a tartományi miniszter, aki tisztelet kört vezetett oly módon, hogy a szemét és fülét érzéketlenné tették a kör megtételének idejére.

A pálya 500 méteres kör volt, amelyből a versenyzők 2 teljes kört tettek meg. A futamon egyenként 1 gépkocsi idejének mérésére került sor. Az első helyezett a lengyelországi Kamilla versenyző nő 58 másodperccel. A negyedik helyezést Csonka Ferenc a Fehérbot Sportegyesület vezetője  62 másodperccel teljesítette.

A szervezők egy uj korszakot nyitottak meg a siketvakok sportjában.

A Fehérbot Sportegyesület arra készül, hogy 2016. évben Magyarországon is megrendezésre kerüljön a siketvakok autóversenye. A lengyel házigazda csapat  a technikai szervezésben ígéretet tettek közreműködésükről.

Csonka Ferenc
Fehérbot Se.
elnök


Fehérbot SE 2014