Tálosné Violányi Mimike kiállítása

Tálosné Violányi Mimike kiállításának megtartására került sor. A kiállítás fővédnöke Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke volt.  A kiállítást megnyitotta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke. Az alelnök köszöntő gondolataiban kifejezte, hogy az alkotóban olyan egyént ismert meg, aki a közösség „kovásza”. Csonka Ferenc, a Fehérbot Sportegyesület vezetője elmondta, hogy a mai rendezvény elsődleges célja hármas iránymutatás. A rendezvény a sport, a zene és a művészet hangsúlyozásával valósul meg.  A kiállítás kísérő rendezvénye volt Daku Tünde látássérült előadóművész műsora. A Mozdulj közhasznú egyesület elnöke, Tálos Mariann bemutatta az alkotó édesanyát. A kiállítás egyik kiemelkedő eseménye a „vak tárlatvezetés”. Az alkotóművész, mindenki Mimikéje, a színes és gazdag tárlat bemutatására vállalkozott. A szép számban jelen lévő közönség az elragadó képekben gyönyörködhetett, a színpompás tájak, virágok nyűgözték le a közönséget.

A tárlatvezetés során Mimike minden képről elmondta azt az élményt, ami az alkotást ihlette. Szavakba ontotta a képek tartalmát. A látássérült, vak kiállítást látogatóknak szavakba formálta a festményeken található nyíló virágokat, vízeséseket, holdat, naplementét. Az alkotóművész elmondta, hogy számára a holdtölte és a hold ábrázolása egyéniségét jeleníti meg.

Különleges élmény volt, hogy a tárlat vezetésekor a „látó” közönség is megkísérelte azt, hogy átérezze becsukott szemmel a képek hangulatát.

A házigazda Fehérbot Sportegyesület kifejezi köszönetét az alkotónak és a Mozdulj közhasznú egyesületnek, hogy városunk kulturális, művészeti életéhez hozzájárultak ezzel a szép, közös rendezvénnyel.

Ajánljuk mindenkinek a kiállítás megtekintését, amely látogatható 2016. június végéig a Váci Mihály Kulturális Központ II. emeleti aulájában.

A Mozdulj közhasznú egyesület és a Fehérbot Sportegyesület vezetőségi tagjai megállapodtak abban, hogy októberben egy rangos művészeti gálával ajándékozzák meg a művészetkedvelő barátokat.


Fehérbot SE 2014