Audiovizuális média:

Tavaly áprilisban a Parlament és a Tanács politikai megállapodást ért el az AVMSD-ről, amely erősebb 7-es cikket tartalmaz. Az irányelv végleges szövegét júniusban véglegesítik, de az EFA titkársága hozzáférhet az új 7. cikkhez, amely a következőket tartalmazza:

 

A tagállamok kötelezettség vállalása annak biztosítására, hogy a nyilvános és kereskedelmi televíziós csatornák, valamint a video on-demand platformok (mint a Netflix) folyamatosan és fokozatosan hozzáférhetővé váljanak a fogyatékossággal élő személyek számára. Egy preambulumbekezdés, amelyben a négy fő hozzáférési szolgáltatások kerülnek megnevezésre, nevezetesen: a siketekre és a halláskárosulásra, az audio leírásra, a jelnyelvi tolmácsolásra és a beszélt feliratokra (az utóbbi nem szerepel a 2010-es irányelvben). Az audiovizuális médiaszolgáltatóknak és a tagállamoknak az audiovizuális médiaszolgáltatókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek, amelyek jelentést tesznek a Bizottságnak a hozzáférhetőség terén elért eredményekről.

 

 Egységes és könnyen elérhető kapcsolat felvételi pont, amely információt nyújt és hozzáférést biztosít a nézők számára a hozzáférést illetően. A tagállamok azt is biztosítják, hogy a sürgősségi információkat - köztük a nyilvános kommunikációt és a természeti katasztrófahelyzetekben bekövetkező olyan bejelentéseket -, amelyeket a nyilvánosság számára elérhetővé teszik az audiovizuális médiaszolgáltatások révén, a  fogyatékossággal élő   személyek számára  akadálymentesen biztosítják. Az AVMSD hivatalos elfogadása nyár után következik be.

Kapcsolat: Alejandro Moledo    

 


Fehérbot SE 2014