Legfrissebb híreink

Felhívás

„A kedves szavak lehetnek rövidek, és könnyen kimondhatók, de visszhangjuk végtelen.” ( Teréz anya)

Fehérbot képgaléria


Közösségi szolgálat Nyíregyházán!

A Fehérbot Sportegyesület a közösségi szolgálat program jegyében tájékoztatást tartott városunk középiskoláiban.

Székesfehérvár

A Fehérbot Sportegyesület Székesfehérváron tartotta újabb csörgőlabda sporttalálkozóját.

Új utak a közösségi szolgálatban!

A Krúdy Gyula Gimnázium tanulói a 2018. 2019. tanévben is a közösségi szolgálat lehetőségeiről kaptak tájékoztatást.

Gratulálunk Nadia Hadadnak

Gratulálunk Nadia Hadadnak, az Európai Fogyatékosok Fóruma végrehajtó bizottságának megválasztott tisztségéhez!

Az Európai Fogyatékosok Fóruma közleménye

Egyenlő hozzáférés biztosítása az egészségügyi szolgáltatásokhoz!

Európai hírek

az Egyesült Nemzetek Szövetsége a Nőkkel szembeni megkülönböztetés megszüntetésére irányuló bizottságot hozza létre.

Beszámoló

A Debrecen, Sárospatak és Nyíregyháza városokban működő csörgőlabda szakosztályok tagjai területi bajnokságának megrendezésére került sor.

Beszámoló

A Dombóvár város önkormányzat új szociális szolgáltató programja vette kezdetét.

Bethlen Gábor Alapkezelő

A Fehérbot Sportegyesület közhasznú jogállású szervezet Játék és tanulás határok nélkül című pályázati program megvalósítása során a fogyatékossággal élő emberek látás- és mozgássérültek és tanulásban akadályozottak által készített alkotások, rajzok, festmények elkészítésére és bemutatására került sor.

Méltó esemény!

Brenner János áldozó pap boldoggá avatására került sor Szombathelyen május elsején.

Vendégségben jártunk!

A Mozdulj közhasznú egyesület idén hatodik alkalommal rendezte meg az épek és fogyatékossággal élő emberek művészeti gála rangos eseményt.

Vendégségben jártunk!

Együtt a Családért Kulturális Egyesület családi napjára került sor a nyíregyházi erdei tornapályán.

Európai hírek!

Tanulási tér!

Pályázati felhívás!

AGORA 2018

Meghívó

Örömmel üdvözöljük Vilniusban!

Gratulálunk!

Gratulálunk Nadia Hadadnak, az Európai Fogyatékosok Fóruma végrehajtó bizottságának megválasztott tisztségéhez!

Európai hírek! Felhívás!


Felhívás!

A Siketek Világszövetsége (WFD) új ügyvezető igazgatót keres!

Audiovizuális média:

Megállapodás az új médiaszolgáltatásokról szóló irányelvről

Európai hírek!

Sürgős változtatások!

Játék és tanulás korlátok nélkül!

Az Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskolában került megtartásra az érzékenyítő óra, melyben a látássérült emberek tanulási lehetőségét mutattuk be.

Új otthonokba költöznek a fogyatékossággal élő emberek.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit KFT szervezésében került megrendezésre az a képzés, melyben a szociális szolgáltatások átalakításával járó legfontosabb ismereteket szerezhették meg a résztvevők. Személyközpontú ellátás a támogatott lakhatásban Új otthonokba költöznek a fogyatékossággal élő emberek.

Beszámoló!

Az Én jövőm program szervezésében került megtartásra 2018. április 24. Szakoly településen a Szent Lukács Görög Katolikus Integrált Szolgáltató Központban a hátrányos helyzetű célcsoport képzési programja.

Informatikai felhívás!

Tanulás és tudás határok nélkül! A Fehérbot Sportegyesület közhasznú jogállású szervezet ingyenes informatikai tanfolyamot biztosít fogyatékossággal élő emberek számára.

Felhívás!

Új lehetőség és esély a munkához jutásban.

Felhívás

A Fehérbot Sportegyesület közhasznú jogállású szervezet hagyományt követő módon rendezi meg a Költészet nap jegyében a Fogyatékossággal élő emberek vers és prózamondó versenyét.

Európai hírek

Az Európai Fogyatékosok Fórumának közleménye

Fogyatékosok Világnapja 2017 meghívó

Kerekasztal fórumbeszélgetés 2017.12.04

Új utak a látássérültek sportjában!


Új utak a látássérültek sportjában!


Új utak a látássérültek sportjában!


Esélyóra a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában


Fehérbot Világnapja 2017 meghívó

„A bátorság a győzelem alapja.”

Országos Vakfoci és Csörgőlabda Sportgála Meghívó

\" A bátorság a győzelem alapja\"

Csörgő labda szabályai


Vakfoci játékszabálya


Európa Hírek

Az Európai Fogyatékosok Fóruma közleménye

Európa Hírek

Az Európai Fogyatékosok Fóruma hírei

\"INTEGRÁCIÓ A SZÍNPADON A ZENE ÉS A TÁNC JEGYÉBEN\" GÁLAEST AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG NAPJA TISZTELETÉRE

Szervező: MOZDULJ! KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Időpontja: 2017. május 27. szombat, 15.00 óra Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színpad (Bp., V. kerület, Arany János utca 10.) Mottónk: Fényességet küldeni az emberi szív mélységébe - ez a művészet hitvallása. Az est fővédnöke: PUSKÁS PÉTER Az est házigazdái: NAGY ADRIENN ÉS DOMBÓVÁRI GÁBOR Fellépők: BALÁZS ZSOLT, BUDAÖRSI PRO MUSICA KÓRUS, CSILLAGSZEMŰ TÁNCEGYÜTTES, CSONKA FERENC, FECSÓ BARNABÁS, GESZTI ESZTER, HATTA MARIANN, HÖRNYÉK BIANKA, HÖRNYÉK FRANCISKA, IVANOVA DANIELA, KLAJKÓ SZANDRA, KRIZBAI TECA, MAGYAR CSABA, DR. MOLNÁR BEÁTA, NAGY ALEXANDRA, PUSKÁS PÉTER, SÁRAI RITA, SUHAJDA PÉTER, SZŰCS GABI, TARCSAY GYÖRGY, VERÉB TAMÁS, WESZELY ERNŐ, valamint MEGLEPETÉSVENDÉGEK! A belépőjegy ára: 500 Ft/fő Fogyatékossággal élő vendégeinknek előzetes bejelentkezés után tiszteletjegyet biztosítunk! A jegyek megvásárolhatóak elővételben! Jegyrendelés: info@mozduljegyesulet.hu 06/30-9362-798 06/20-359-6259 Rendezvényünk bevételéből, a látássérültek Balaton kerülő tandemtúráját támogatjuk! Eseményünk fő támogatója: ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ

HELLÓ NYÍREGYHÁZA 2017.04.22


Az Európai Fogyatékosok Fóruma

Semmit rólunk nélkülünk! az Európai Bizottság 2017-ben kijelentette, A nőkkel és lányokkal szembeni erőszak elleni küzdelem. Európában 46 millió fogyatékkal élő nő és lány van, akik a fogyatékossággal élő személyek teljes lakosságának 60% -át képviselik. A fogyatékkal élő nők és lányok 2-5 alkalommal nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak erőszakot, mint a nem fogyatékkal élő nők, és gyakran sterilizálásnak és abortusznak tesznek akaratuk ellenére. Egy másik fontos kérdés a szolgáltatások elérhetősége. A fogyatékkal élő nők és lányok erőszakos cselekménye és visszaélése gyakran kötődik a kényszersterilizációhoz. Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés az elkövetők bejelentésére vagy jogorvoslat kérésére szintén lehetetlen számukra, ha megfosztották jogképességüket. Az EU és valamennyi tagállam - Írország kivételével - ratifikálta az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét (ENSZ CRPD). A CRPD 6. cikke értelmében kötelesek \"intézkedéseket tenni annak biztosítására, hogy a fogyatékkal élő nők és lányok részére minden emberi jogot és alapvető szabadságot biztosítsanak.\" Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EFA) a többi húsz testvér-szervezetgel együtt, beleértve az Európai Női Lobot is, felhívta az EU-t, hogy gyorsan ratifikálja a nőkkel szembeni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Isztambuli Egyezményt. Ana Peláez Az EDF Női Bizottságának elnöke Az ENSZ fogyatékkal élők jogairól szóló bizottság tagja A munka és a foglalkoztatás hatalmas hatással van az életünkre, és kapcsolódnak ahhoz a képességhez, hogy önállóan élünk és saját döntéseket hozunk az életben. Az Eurostat szerint az Európai Unióban (EU) fogyatékossággal élő személyek lakosságának több mint fele munkanélküli. Valójában a 2017. február 18-i máltai konferencián részt vevő szakértők kijelentették, hogy ezek az Eurostat-adatok túlságosan optimisták, mivel sok munkanélküli fogyatékkal élő ember teljesen láthatatlan a statisztikából. A fogyatékkal élő nők még többszörös diszkriminációval szembesülnek mind a nemük, mind a fogyatékosságuk miatt. Az EDF női bizottságának elnöke, Ana Peláez hangsúlyozta, hogy a spanyolországi fogyatékossággal élő személyek számára elérhető négy munkakörből, csak egy van a nők számára, és a fogyatékkal élő nők gyakran a leginkább fizetett, bizonytalan munkahelyeken találhatók. Az EDF Testülete állásfoglalást fogadott el, amelyben felhívja az EU-t és tagállamait, hogy tegyenek konkrét lépéseket a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásának előmozdítása érdekében.

Az Európai Fogyatékosok Fóruma hírei 2017. április 15.

Az EDF sikeresen előmozdítja az Európai Parlament közlekedési bizottságának tevékenységét. Az EDF a városi mobilitás javításáról és a tömegközlekedés elérhetőségéről szól! Hírek az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól Hallgassa meg szabványosítási szervezetét a felvonók elérhetőségén Az EDF sikeresen előmozdítja az Európai Parlament közlekedési bizottságát Az EFA-kampánynak és az érdekképviseleti tevékenységének köszönhetően sikerült meggyőzni az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának (TRAN) tagjait, hogy április 11-i szavazásuk során vegyék fel az épített környezetet érintő szakterület tárgyalását a vélemény kinyilvánításában. Ez csak egy kis lépés a hosszú távú eljárásban az akadálymentesítési törvény elfogadása felé, de mindazonáltal jelentős: jelezni fogja a Belső Piaci Bizottság (IMCO) tagjait, amelynek fő felelőssége a Az Európai Parlament szerint ez a hozzáférhetőség kulcsfontosságú szempont a fogyatékkal élő uniós polgárok számára. A szavazás eredménye még mindig kompromisszum, de a törvényben említett szolgáltatások és termékek - például a közlekedés, a banki szolgáltatások és a telefonszolgáltatás - nyújtásához szükséges beépített környezet elérhetőségét teszi kötelezővé. Az EDF a városi mobilitás javításáról és a tömegközlekedés elérhetőségéről szól! A fogyatékossággal élő személyek városi közlekedésének elérhetősége volt az egyik kulcsfontosságú üzenet, amelyet a fenntartható városi mobilitási tervekről szóló negyedik konferencia (SUMP) emeltek ki március 29-30-án, Dubrovnikban. Az EDF-t felkérték, hogy ismertesse azokat a kihívásokat, amelyekkel a fogyatékossággal élő személyek a tömegközlekedés és a városi mobilitás elérése terén szembesülnek, és hogy a SUMP-k milyen módon javíthatják az elérhetőséget. A felvonók elérhetősége fontos az épületek és szolgáltatások hozzáférhetőségének biztosításához, amelyet mindenki használ, beleértve a fogyatékkal élőket is. Az Európai Bizottság Liftes Irányelvének jelenlegi felülvizsgálata mellett a felvonókra vonatkozó európai szabvány (EN 81-70 \"Biztonsági szabályok a felvonók építésére és szerelésére vonatkozóan is folyamatban van) felülvizsgálata van. Beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is). A fogyatékossággal élő személyek érdekképviseleti csoportja által készített dokumentum A Fogyatékossággal élő személyek érdekképviseleti csoportja, amely az Egyesült Nemzetek szintjén a fenntartható fejlődési célokra összpontosít, felhívja a fogyatékkal élők szervezeteit, hogy támogassák az előterjesztést. A \"A szegénység felszámolása és a jólét előmozdítása a fogyatékossággal élő személyek számára\" című dokumentumot júliusban benyújtják a magas szintű politikai fórumnak (HLPF). Új képzés: \"Ne hagyja senki mögött: Az adatvédelmi tisztviselők szerepe az európai szintű SDG-k megvalósításában\" 2017. június 8-án, csütörtökön az EDF kapacitásépítő tréninget szervez Brüsszelben, amely a fenntartható fejlődési célokra (SDG) összpontosít. Ez a képzés olyan EDF-tagok számára készült, akik többet szeretnének tudni az SDG-kről és hosszú távon követni az SDG-ket. A témában dolgozó kollégáknak vagy azoknak a munkatársaknak, akik országosan vagy uniós szinten dolgoznak. Nyílt hívások Jelentkezzen be május 3-ig az EU intézményeiben! Még mindig szívesen regisztrálsz a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) levelezési listájára. Az európai polgári térség felmérése még mindig nyitott. Ne habozzon válaszolni és terjeszteni. Az Európai Unió külső finanszírozási eszközeiről folytatott nyilvános konzultáció még mindig nyitott. Forduljon Marionhoz, ha valamilyen információt szeretne kapni: marion.steff@edf-feph.org

2017. Április 21. Az Európai Fogyatékosok Fóruma közleménye

TARTALOM Az EDF-Oracle ösztöndíja a fogyatékos tanulók számára Vegye fel a kapcsolatot az Európai Parlament képviselőjével az akadálymentességről szóló törvény április 25-i végső szavazása előtt Regionális előkészítés a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósításához ENSZ konzultáció a fogyatékossággal élő személyek lakhatási jogáról Az EDF-Oracle ösztöndíja a fogyatékos tanulók számára Az Európai Fogyatékossági Fórum (EDF) és az Oracle 8 000 eurós ösztöndíjat ítél meg egy, az információs és kommunikációs technológiák (ICT) területén tanuló felsőoktatási programban részt vevő hallgatók számára a 2016-2017-es tanévben. A győzteset a Kultúra, a Média és az IKT elérhetőségének információs napján hirdetik majd meg 2017. április 28-án Brüsszelben. Vegye fel a kapcsolatot az Európai Parlament képviselőjével az akadálymentességről szóló törvény április 25-i végső szavazása előtt Kósa Ádám Regionális előkészítés a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósításához Ezen a nyáron a tagállamok a magas szintű politikai fórumon (HLPF) fogják bemutatni munkájukat a fenntartható fejlődés célkitűzései köré. Európai szinten 10 ország megállapodott abban, hogy önként jelentkezik, és megosszák egymással előrehaladásukat. Svédország, Szlovénia, Portugália, Hollandia, Luxemburg, Olaszország, Dánia, Csehország, Ciprus és Belgium. A civil társadalomnak és a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a jövő héten elkészítsék a HLPF-et Genfben, az Európai Gazdasági Bizottság (UN ECE) által szervezett Regionális Fórumon a fenntartható fejlődésről. ENSZ konzultáció a fogyatékossággal élő személyek lakhatási jogáról A 72. ülésszak alkalmával a Közgyűlés elé terjesztett következő jelentésében a megfelelő lakásépítési jogért felelős ENSZ-különmegbízott, LeilaniFarha asszony a fogyatékossággal élő személyek megfelelő lakhatáshoz való jogára összpontosít. A különleges előadó tovább kívánja vizsgálni sok fogyatékkal élő ember lakhatási körülményeit, amelyeket a világon, az intézményekben, az informális településeken, a városok utcáin és a vidéki környezetben látott. Reméli, hogy fokozza a megértést, hogy a lakhatási körülmények a fogyatékkal élők méltóságához, egyenlőségéhez és társadalmi beilleszkedéséhez kötődnek. Online webinar a fenntartható fejlődés célkitűzéseiről A fogyatékossággal élő személyek érdekképviseleti csoportja esettanulmányt készít, hogy megértse a fogyatékossággal élő személyek szervezeteinek részvételét a fenntartható fejlődés célkitűzéseiben. Júliusban a tagállamok - beleértve a tíz európai kormányt is - bemutatják nemzeti felülvizsgálataikat, amelyeket a civil társadalommal, így a fogyatékkal élők szervezeteivel folytatott konzultáció során is.

Szabó Lőrinc vers és prózamondó verseny 2017.04.11.


Nyíregyháza

SPORTÁG VÁLASZTÓ A FODISZ Szabolcs Szatmár Bereg-megyei szervezet sportág választó gáláján vettünk részt. Csörgőlabda és vakfoci szakosztályunk bemutatta a tanulók számára a két közkedvelt sportágat. Az új sportolási közeg új helyzetet teremtett a látó diákoknak. Letakart szemmel a mozgás és a sportolás más élményt kínál. Szendreiné Ibolya elnök asszonynak köszönjük a meghívást. Csonka Ferenc

Gyulaháza

SPORTÁG VÁLASZTÓ A FODISZ. Szabolcs Szatmár Bereg-megyei szervezetének meghívására Gyulaházán jártunk. A sportgála programon a diákok számára bemutattuk a csörgőlabda és a vakfoci sportágakat. A tanulók érdeklődéssel barátkoztak az új és nem mindennapi sportlehetőséggel. A rendezvény elsődleges célja, hogy ösztönözzük, a rendszeres testedzés és egészséges versenyszelem fejlesztésében a fogyatékossággal élő tanulókat Szendreiné Ibolya elnök asszonynak köszönjük a rangos szervezést. Csonka Ferenc

Vámosújfalu

A Búzavirág alapítványnál jártunk. Március utolsó hetében Vámosújfaluban. A tábor idején kézműves foglalkozásokon, szövés, kosárfonás, agyagozás mesterségeket ismerhettünk meg. A helyi lakókkal csörgőlabda és vakfoci sportprogramot is szerveztünk. A LANDINI zenekar tagjai kedves zenével tették hangulatossá a délutánjainkat. Látogatást tettünk a Sárospataki várban, az Olaszliszkai templomban. Köszönjük Német Mártának vezetőnek a meghívást. Csonka Ferenc

Fonyód

SZÍNEKBE ZÁRT VILÁG Tálosné Violányi Mimi kiállításának megnyitására került sor Fonyódon. A rangos kiállításon a több mint 200 alkotás mellett gyönyörködhettek a résztvevők vers és zongora előadásokban. A kiállítás megtekinthető 2017. április hónapban. Helyszín: Fonyód, Dr. Fauszt Terézia Galéria Szent István u. 82 Köszönjük a rangos szervezést!

BARTIMEUS egyesület

A BARTIMEUS egyesület szervezésében megrendezésre kerülő rendezvényen jártunk. A találkozón Dr. Mark Hardacre professzor orvos beszámolt a szembetegségek orvosi kezelésének kutatási programjainak új eredményeiről. A beszámolóban az őssejt kutatási programok eredményeit, a különböző látást fejlesztő elektronikus szemüvegek orvosi alkalmazásának újdonságait ismerhettük meg. A rendezvény elsődleges célja, a látás nélküli világ elfogadása a megbékélés és az aktivitás munkálása. A rendezvényen közreműködött a Hylarion Énekegyüttes és versek elhangzására került sor. Miklós Tibor elnökúrnak köszönjük a szép rendezvényt! Csonka Ferenc

Európai emberi jogi ajánlások az ENSZ egyezmény alapján

Hogyan valósul meg a valóságban?

Európai Fogyatékosok Fóruma november 8.-i konferenciája


Megalakult a vakfoci szakosztály Nyíregyházán


A Fehérbot világnapjára emlékeztek a nyíregyháziak.

Október 28-án került megrendezésre Nyíregyházán a Fehérbot világnapjának ünnepi találkozója.

Európa hírei

Találkozó az EU-egyezmény független megfigyelő keret tagjaival: június 9-én került megtartásra a nemzeti és európai független ellenőrző szervek tagjainak találkozója.

Sárospatak csörgőlabda bajnokság


Tálosné Violányi Mimike kiállítása


Segítettünk segíteni tanulni!

Debrecen - Rendhagyó órákon vehettek részt a Dóczy Gimnázium diákjai. Megtanulhatták, hogyan segíthetik a fogyatékkal élőket.

Tavaszváró kirándulás Tokajban


Csörgőlabda magyar bajnokság Nyíregyházán


Akiknek nem csak szavakra van szükségük


Karácsonyi ünnepség


Fenyőág


Szem titka


Beszámoló


Bormaraton


Siketvakok a lóerő és sebesség nyomdokaiban


Tandemtúra


„Siketvakok a lóerő és sebesség nyomdokaiban” útibeszámoló


Siketvakok a lóerő és sebesség nyomdokaiban


Rendhagyó találkozás a lóerőkkel


Városnap


Helló Nyíregyháza!


Csörgőlabda versenynaptár 2015


Sárospatak-Csörgőlabda bajnokság


Legyen népszerű sport a csörgőlabda


Mozgás éjszakája


Tokaji kirándulás


Kányádi Sándor vers- és prózamondó verseny


Rotary Jótékonysági Futófesztivál


Tavaszváró futás a NYIFUSE szervezésében


Íz varázs és festői látvány


LÁTÁSSÉRÜLTEK ÉS LIONSOK NYÍRBÁTORBAN


Képek a Csörgőlabda játékról


Csörgő labda szabályzat

Kedves Olvasóink! Itt megtalálható a Csörgőlabda játék szabályzata. Érdeklődni a 06 70 32 11 300-as telefonszámon Csonka Ferenctől lehet.

Akiknek nemcsak szavakra van szükségük...


Tábor


Faültetés


Programjaink


„Civil Alkotás” a Nyírségben


Ifjúsági Központ Szolgáltatás alatt készült képek

Ifjúsági Központ Szolgáltatás alatt készült képek

Tapintható, érezhető és hallható lesz a törődés

Az Észak-Alföldi Operatív Program az Érkert és a Huszártelep nagyvárosiasodását elősegítő akcióprogram félidejéhez érkezett.

Önsegélyező szolgáltatás

Önsegélyező szolgáltatást is indítottak az Érkert és a Huszár lakótelep nagyvárosiasodását elősegítő akcióprogramban.

Az Ifjúsági Központ Szolgáltatás programjainkon készült fotók

Az Ifjúsági Központ Szolgáltatás programjainkon készült fotók

Fehérbot SE 2014